lördag 25 januari 2014

me+Math

BETT 2014 i Kullander Janssons och macforums regi har bestått av skolbesök, konferens och själva BETT-mässan. Intensivt och intressant! På bloggen kommer allt att dyka upp i omvänd ordning!

Idag var det ett besök på mässan som stod på programmet. Så stort, så mycket att se och så många föreläsare! 

En av föreläsarna, Elisa Hurmerinta, pratade under rubriken "Analytical and Predictive Primary Math Teaching i Finland". Elisa är lärare i grundskolan och är med och producerar ett digitalt läromedel i matematik. 

Finlands resultat i matematik har, liksom Sveriges, sjunkit både när det gäller PISA-mätningen och de nationella proven. Förutom att de ser att resultaten har sjunkit, ser de även att skillnaderna mellan olika elevgruppers prestationer ökar. De ser att eleverna inte tycker att skolan känns meningsfull och digitaliseringen går trögt. Finlands ekonomi ser ut som övriga Europas, vilket har resulterat i ökat elevantal i klasserna. 

För att fånga elevernas intresse är det viktigt att vi överbryggar gapet mellan det informella och formella lärandet. Mycket av barnens vardag är digitaliserad, skolans utmaning är att möta och utveckla detta. Precis som i Sverige skiljer det mycket på hur långt digitaliseringen kommit i de finska skolorna. Detta är ett problem då alla elever ska få en likvärdig utbildning. De stora klasserna gör att det blir svårare att möta alla olika individer på deras nivå.

Här är exempel på hur läromedlet är tänkt att fungera:


1. Eleverna löser uppgifter individuellt på olika nivåer.

2. Läraren får in statistik över hur det går för alla elever.

3. Läraren kan se vilka nivåer som är svåra för enskilda elever.

4. Läraren kan se vilka uppgifter det gäller.

2 kommentarer:

  1. Detta är precis detta jag vill lägga in i min undervisning. Men..som sagt nätverket måste fungera och det ska vara smidigt att använda det. Jag tror också att eleverna skulle uppskatta det.

    SvaraRadera
  2. Håller helt med Angela! Men vi såg ju faktiskt "fiberbilen"!!! Synd bara det kom en massa snö så det inte kan hitta groparna de grävde...

    SvaraRadera